Nederlandse
Filosofie
Olympiade
De Nederlandse Filosofie Olympiade is opgericht om leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs met belangstelling voor filosofie bij elkaar te brengen, om zo hun interesse verder te stimuleren. Gedurende twee dagen volgen de deelnemers een programma met lezingen, workshops en discussies over uiteenlopende filosofische onderwerpen. De kern van de Olympiade is een essaywedstrijd, waarbij de deelnemers in drie uur tijd een essay schrijven naar aanleiding van een ter plekke uitgereikt citaat.

De schrijvers van de essays die door de aanwezige docenten het hoogste worden beoordeeld, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de International Philosophy Olympiad (IPO), waar zij de kans krijgen om een essay te schrijven te midden van leerlingen uit meer dan vijftig verschillende landen.

De Nederlandse Filosofie Olympiade 2023 zal plaatsvinden op 24 en 25 maart 2023 bij de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW)┬áin Leusden. Deze editie van de Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht en draagt het thema ‘Artificial Realities’. Het programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag

Tijd Leerlingen en Docenten
16:00 Aankomst
17:00 Welkomstwoord
17:15 Uitleg over het programma
17:30 Informatie over de studie filosofie aan de UU
18:00 Diner
19:30 Openingslezing
20:30 Discussie

Zaterdag

Tijd Leerlingen Docenten
7:30 Ontbijt Ontbijt
9:00 Schrijven van een filosofisch essay Jury-instructie
10:00 Workshops door docenten van de Universiteit Utrecht
12:00 Lunch Lunch
13:00 Start van de essay evaluatie
14:00 Workshops door docenten van Universiteit Utrecht
17:00 Bekendmaking van de winnaars Bekendmaking van de winnaars
17:30 Afsluiting van de Olympiade Afsluiting van de Olympiade

@filolympiade