Nederlandse
Filosofie
Olympiade
De Nederlandse Filosofie Olympiade is opgericht om leerlingen met belangstelling voor filosofie bij elkaar te brengen en hun interesse verder te stimuleren. Gedurende twee dagen volgen de deelnemers een programma vol lezingen, workshops en discussies over uiteenlopende filosofische onderwerpen. De kern van de Olympiade is een essaywedstrijd, waarbij de deelnemers in drie uur tijd een essay schrijven naar aanleiding van een ter plekke uitgereikt citaat. Citaten die in het verleden gebruikt zijn, zijn terug te vinden onder Edities.

De schrijvers van de twee beste essays worden uitgenodigd om deel te nemen aan de International Philosophy Olympiad (IPO), waar zij de kans krijgen om opnieuw een essay te schrijven te midden van leerlingen uit meer dan vijftig verschillende landen.

De volgende editie van de Nederlandse Filosofie Olympiade zal plaatsvinden op 8 en 9 maart 2024 bij de Internationale School Voor Wijsbegeerte in Leusden. Deze editie van de Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden en draagt het thema The Future of Nature. Het programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag

Tijd Leerlingen en Docenten
16:00 Aankomst
17:00 Welkomstwoord
17:15 Uitleg over het programma
17:30 Informatie over de studie filosofie aan de Universiteit Leiden
18:00 Diner
19:30 Openingslezing
20:30 Discussie

Zaterdag

Tijd Leerlingen Docenten
7:30 Ontbijt Ontbijt
9:00 Schrijven van een filosofisch essay Jury-instructie
10:00 Workshops door docenten van de Universiteit Leiden
12:00 Lunch Lunch
13:00 Evalueren van de essays
14:00 Workshops door docenten van de Universiteit Leiden
17:00 Bekendmaking van de winnaars Bekendmaking van de winnaars
17:30 Afsluiting van de Olympiade Afsluiting van de Olympiade