Reglement van de Nederlandse Filosofie Olympiade
Algemeen
- Deelname aan de NFO staat open voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs die filosofie als eindexamenvak op hun school volgen.
- Scholen die willen deelnemen aan de NFO dienen hun leerlingen uiterlijk 20 december 2024 aan te melden via het aanmeldformulier.
- Scholen bepalen zelf op welke manier ze hun leerlingen voor de NFO selecteren, maar voor de hand ligt om dat ook te doen in de vorm van het schrijven van een essay.
- Tijdens de NFO schrijven leerlingen binnen het tijdsbestek van 3 klokuren een filosofisch essay van minimaal 750 woorden.
- Bij aanvang van het schrijven van de essays worden vier filosofische citaten uitgereikt. De deelnemers kiezen één van deze citaten als startpunt voor het essay.
- De citaten komen voort uit verschillende deelgebieden van de filosofie, en sluiten dus niet aan bij het overkoepelende thema dat voor een editie van de NFO geselecteerd is.
- De essays worden uitsluitend in het Engels geschreven.
- De essays worden beoordeeld op de criteria relevantie, filosofisch begrip, overtuigingskracht, coherentie en originaliteit.
- De twee leerlingen met de hoogste scores voor hun essays worden uitgenodigd voor de International Philosophy Olympiad. Indien een leerling niet in staat is om deel te nemen aan de IPO, wordt de uitnodiging verstrekt aan de eerstvolgende leerling in de ranglijst.
- De leerlingen worden tijdens de NFO vergezeld door een filosofiedocent van de betreffende school. De docent is niet alleen aanspreekpunt voor de organisatie, maar ook jurylid bij het nakijken van de essays.
Het schrijven van het essay
Het essay wordt op een laptop geschreven. De deelnemer mag gebruik maken van een NE-EN en/of EN-NE woordenboek (vergeet deze dus niet mee te nemen!). Een filosofisch woordenboek of andere boeken zijn niet toegestaan. Tijdens het schrijven is het niet toegestaan om gebruik te maken van het internet. Overtreding van deze regels leidt tot onmiddellijke diskwalificatie.
Tijdens het schrijven mogen deelnemers (zacht) met elkaar spreken en zich vrij door de ruimte bewegen om na te denken, de circulatie op gang te houden, of iets te drinken. Deelnemers mogen de ruimte alleen onder begeleiding verlaten voor toiletbezoek of noodgevallen.
Deelnemers die klaar zijn slaan hun werk op en wenken een surveillant. Deze controleert of het essay anoniem is opgeslagen, waarna het wordt geprint voor de jury. De essays worden zo gedistribueerd dat docenten nooit hun eigen leerlingen beoordelen.
Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 135,25 per docent/leerling. Dit bedrag dekt de overnachting (een eenpersoonskamer voor docenten, een tweepersoonskamer voor leerlingen), het diner op vrijdag, ontbijt en lunch op zaterdag, en koffie en thee gedurende het evenement.
Laptops
Van iedere deelnemende docent wordt gevraagd om voor diens eigen leerlingen laptops van de school mee te nemen. Docenten worden verzocht om tijdig met de ICT-afdeling van de school te overleggen over de volgende eisen aan de laptops:
- De laptops dienen voorzien te zijn van een voedingskabel. Voor voldoende stopcontacten wordt gezorgd.
- Op iedere laptop moet duidelijk de school van herkomst staan aangegeven.
- De inloggegevens van de laptops dienen direct beschikbaar te zijn (bijvoorbeeld met behulp van een sticker).
- De laptop moet gebruikt kunnen worden buiten het wifi-netwerk van de school van herkomst. Virtuele desktops worden daarom afgeraden.
- De laptop dient voorzien te zijn van een tekstverwerkingsprogramma. Microsoft Word wordt sterk aangeraden.
- Het essay dient uiteindelijk als PDF te kunnen worden opgeslagen.
- De organisatie kopieert na afloop de PDF op een USB-stick. Het dient dus mogelijk te zijn om van de laptop bestanden naar een USB-stick te kopiëren.
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Bij de aanmelding voor de NFO wordt gevraagd of je akkoord gaat met het mogelijkerwijs online publiceren van beeldmateriaal waarop je herkenbaar in beeld bent. Foto’s worden alleen gepubliceerd op deze website, en niet op sociale media. Mocht je achteraf alsnog bezwaar hebben tegen de publicatie van een foto, neem dan contact op met de organisatie. We zullen de foto dan verwijderen.
Mochten er nog vragen onbeantwoord zijn, neem dan contact op met de organisatie via info@filosofieolympiade.nl.
Het bestuur van Stichting Nederlandse Filosofie Olympiade (KvK 65685792) bestaat uit:
Floris Velema (voorzitter)
Dirk Oosthoek (penningmeester)
Dr. Sadaf Soloukey (secretaris)
Prof. dr. Han van Ruler
Tom Walter
Fotografie: Ganesh van Boggelen